Riksmäklaren
Tarv 20 3 950 000 kr
Annika Bolander
Såld
3 950 000 Kr (eller högstbjudande)
4 100 000 Kr
Annika Bolander
Annika Bolander annika.bolander@riksmaklaren.se
070-324 91 17
Såld
3 950 000 Kr (eller högstbjudande)
4 100 000 Kr
Annika Bolander
Annika Bolander annika.bolander@riksmaklaren.se
070-324 91 17
Knutby - Tarv 20 - Knutby

1800-tals idyll i utkanten av Knutby

Friliggande villa 270 kvm (+60kvm) 7096 kvm (tomtarea) 3 950 000 kr (eller högstbjudande)

1800-tals idyll i utkanten av Knutby

Tarv 20, eller ”Tarfs gård” som den hette, är en gård med historia. Huset är troligen från ca 1840, byggt med stående timmer.

Gården var tidigare en av de största i Knutby. Den var från början kopplad till Vällnora bruk. Flera hus ingick då, men det här var mangårdsbyggnaden. Redan 1698 nämns gården i protokoll. På karta från 1781 finns hus på platsen med flygelbyggnader. En av jordkällarna från 1700-talet är byggt av slaggsten från just Vällnora bruk. Den återupptäcktes för bara några år sedan, och har grävts fram igen.

Gammal kraftig syrénhäck inramar stor del av tomten och gör den nästan helt insynsskyddad. Åkrarna som finns utanför runtom ägdes tidigare av gården. De öppna vidderna gör att man verkligen kan kasta blicken långt. Tidvis ser man t.o.m sjöglimt från Hosjön 1.000 m bort. Till Hosjön cyklar man gärna för att ta ett dopp från bryggan eller bara njuta av sjön.

Himlen känns öppen över husets trädgård och solen lyser från tidig morgon till sen kväll på huset. Glasverandan med österläge har sol från tidig morgon på vårvintern och fram till kl 11. Uteplatsen med trädgårdsplattor i söderläge har sol och värme fram till kl 17. Buskar och körsbärsträd inramar platsen. Altanen med trädäck vetter mot väster med sol från lunch till sen kväll. Fantastisk utsikt över åkrarna och dungarna längre bort, och härligt vackra solnedgångar hela året. Svalorna återvänder år efter år, för att föda upp en ny generation, trots att huset numera har hängrännor för takpannorna. Ungarnas svaga pip hörs under tegelpannorna och föräldrarna sveper förbi i jakt efter föda, ett skådespel man aldrig tröttnar på.

Gården har även varit kronoegendom till staten under 60- och 70-talet. Storspionen Stig Wennerström tillbringade flera år på gården då Kriminalvårdsstyrelsen använde den som öppen anstalt. Nuvarande kungen har besökt gården på middag i samband med jakt i området. När man pratar med den äldre generationen i området verkar många ha någon koppling till gården, antingen föddes de här eller har ljuva minnen därifrån t.ex julgransplundringar som barn. Det har varit liv och rörelse här!

Det här är en plats som passar för glada barn och många vänner. Stora ytor både inne och ute som inspirerar till lek och umgänge. Det här är ett riktigt julhus. Det blir något magiskt över det, för huset får ett extra skimmer när vännerna hälsar på. Man kan vara många utan att det känns trångt, tvärtom, huset lever upp av många röster och skratt. Huset är från början byggt med 3 rum i fil, och det går lätt att återskapa det. Braskaminen får då en central plats för de rummen.

Huset fick ny fasad för några år sedan. Samma sorts panel igen som huset hade för mer än 100 år sedan. Och den här kommer nog hålla i 100 år till. Den är inte bara grundoljad i ändträ, utan hela panelen är dränkt i grundolja innan målning. Kulören är egenkomponerad (”Herrgårdsvit”). Den upplevs som ljust gul eller brun eller grön beroende på väder!

I trädgården finns bl.a flera körsbärs- och äppelträd samt många bärbuskar, röda, vita och svarta vinbär, krusbär och krusvinbär. Vinranka med söta goda vindruvor växer vid altanen.

Lönnallén upp till huset surrar av humlor under våren. Vårdträdet i rundeln framför huset är en kastanj och den blommar vackert i vit-rosa. Den höga syrenhäcken blommar som en vägg i lila varje år, och buskarna i trädgården är en färgprakt i rosa och rött.

I södra delen av trädgården finns inhägnad kaningård som ligger avskilt. Förberedd plats för större damm finns också där. Lekplats med lekställning och sandlåda finns norr om huset. Där finns också garage/bod och två jordkällare. Bortanför dem finns odlingsland och äppelträd. Intill finns stor eldningsplats på cementgrund, och i närheten finns två stycken vindskydd med grillplats i västerläge mot öppen ängs- och åkermark. Mysigt att sova där sommar som vinter och vacker stjärnhimmel att blicka upp mot.

Utanför tomten finns ängsmark som inte kan brukas som åkermark. Det gör att tomten upplevs som ännu större än de 7.000 kvm den är på.
På gångavstånd till Knutby samhälle (1,3 km) finns skola och ändhållplats för buss 809 som går var 30:e minut in till Uppsala. Några 100-tal meter till finns dagis, Ica-affär, mack och restaurang.
På vägen till skolan passerar man elljusspår (fina skidspår på vintern) och Knutby folkets park. I närheten ligger idrottsplatsen med fotbollsplaner. Vid skolan finns fin idrottshall. Åt andra hållet finns Hosjöns badplats, dit man cyklar till på 8 minuter. Det är nära till skogsmarker. Upplandsleden passerar utanför huset.

Mitt i naturen, ute på landet, ostört, men ändå nära till mycket!

Visa mer
Annika Bolander
Ansvarig mäklare
Annika Bolander annika.bolander@riksmaklaren.se
070-324 91 17
”Jag vill vara din mäklare genom livet”

Sammanfattning

Objekttyp
Friliggande villa
Byggnadsår
1840
Rum
8 rum och kök, varav 4 sovrum
Boarea/biarea
270 m² + 60 m²
Tomtarea
7096 m²
Pris
3 950 000 Kr (eller högstbjudande)

Planlösning

Entrévåning:
Glasveranda: Ljust målad och luftig, med gammalt handblåst fönsterglas i kärnvirkesramar. Original snickarglädje (fr 1800-tal). Plastmatta på golv.
Hall: Ljust målat med plastmatta på golv. Stor, luftig och välkomnande. Det finns garderober och gästtoalett med förråd innanför. Toaletten har varmt målad pärlspontpanel och plastmatta.
Matsal: Ljust målat med parkettgolv, rymligt och högt i tak. Tidigare var det här det mittersta rummet av tre rum i fil (och det kan lätt återställas om så önskas). Stora fönster och altandörr mot väster. Öppen spis med brasinsats med variabel fläkt.
Vardagsrum: Ligger i fil med Matsalen. Ljust målad och med parkettgolv. Fönster mot söder och väster, samt glasdörr mot kök.
Sovrum 4: Det ligger också i fil med matsal, men valvet är idag stängt. Lätt att återställa om så önskas. Ljust målat och med samma parkettgolv som de andra rummen. Två långsmala gamla inbyggda garderober.
Kök: Stort och med mycket ljusinsläpp. Totalrenoverat 2009. Målat i varm färg och fondtapet i brunt. Inredningen är från Alsikekök i ljust grå lackerad ask, med 2,50 m höjd. Spishäll och fläktkåpa, ugn, kyl/frys med ismaskin, diskmaskin och mikro. Klinkermönstrad plastmatta som är överraskande mjuk. Vattenburen golvvärme finns i köket. Skafferi, städskåp, skåp och kyl/frys är infälld i ”garderobsvägg”. Dolda förvaringsmöjligheter finns även här.
Tvättstuga: Husets gamla kök är ombyggt till tvättstuga, med köksskåp och robust rostfri bänk bevarade. Nyare luckor i blått. Ljust målat och plastmatta på golv. Större fönster än i övriga rum.
Rummet är delat med en garderobsvägg, en extra kyl/frys, och dörr till kontor.
Kontor: Varmt målad vägg och parkettgolv. Garderobsvägg och sänkt tak för att få plats med ett förrådsloft.
Groventré: Ljust målat och plastmatta på golv.

Övervåning:
Allrum: Ljust målat och furuträgolv. Takkuporna är öppnade till nock, nära 3 m i takhöjd. Synlig murstock med förberedd provtryckt kanal för kamin. Vitmålad träpanel i tak, och pelare i mitt där vinklarna möts. Fria takbjälkar. Halvmånefönster ovanför de tre fönstren som har utsikt över allén. Flera garderober i passagevägen vid trappen. Förråd där elcentral med jordfelsbrytare till övervåning finns, samt lucka till vind.
Badrum: Vitt kakel och vitmålad pärlspontpanel och plastmatta på golv. Bubbelbadkar och bastu. Rummet är ombyggt 2002 och planerat för spa– eller bastukvällar för flera. Separat toalett och dusch utan insyn.
Sovrum 1: Föräldrasovrum med en inbyggd garderob på vardera sida om sängen. Ljust målat och furuträgolv. Högt i tak, som i allrummet. Vitmålad träpanel i tak och fria takbjälkar.
Halvmånefönster ovanför de tre fönstren som har utsikt över åkermark och dungar. Härlig stjärnhimmel när man somnar och underbar utsikt att vakna till. Åtkomst till kattvind (kallförvaring) finns genom ena garderoben.
Sovrum 2: Nästan som en lägenhet, då rummet består av två rum med valv mellan. ( Det har varit två rum från början). Det ”inre” rummet är idag sovrum och det ”yttre” vardagsrum. Båda rummen har heltäckningsmatta. Under dem finns original golvplankor kvar (ca 30 cm breda, 5 cm tjocka.) Inre rummet är tapetserat i varma färger, det yttre är målat i grått. Garderob finns i båda rummen.
Sovrum 3: Målat i beige med fondtapet i mjuka toner. Furuträgolv. (Original golvplankor finns sparade i kattvind.) Vitmålad träpanel i tak. Platsbyggd garderob med skjutdörrar.

Källare:
Pannrum: Målat cementgolv och vitmålad cement och stenvägg. Förråd under trapp. Kombipanna pellets och ved. Janfire pelletsbrännare med 93% verkningsgrad! Tre ackumulatortankar med 500 L vardera. Den ena är extra varmvattenberedare, de andra är f.n urkopplade, då pellets används. Självcirkulation fungerar vid strömavbrott, så vedeldning fungerar bra då! Ved- och pelletsförråd. Tidigare fanns dusch i källare. På platsen finns nu diskbänk (ej inkopplad, inte färdigrenoverat) Extra äldre frys.
Snickarbod: Målat cementgolv och vitmålad cement och stenvägg. Dörr till förråd och dörr till källaringång utifrån.
Förråd: Målat cementgolv och vitmålad cement och stenvägg. Fasta hyllor till förvaring.
Källaringång: Målat cementgolv och vitmålad cement och stenvägg. Passageförråd.

Planlösning Planlösning Planlösning
Visa mer

Övrig Information

Fastighetsbeteckning

Tarv 6:4

Tomt

Vacker allé leder upp till huset från vägen. Stora gräsytor och naturtomt.

Uteplats

Uteplats i söderläge med trädäck

Byggnad/Storlek

1 ½ plan och del med källare, 270 kvm + 60 kvm (biarea) , 8 rum och kök, varav 4 sovrum . Areauppgifter enligt mätning och taxeringsuppgifter . Byggnadsår: 1840

Byggnadssätt

Grund: Murar till berg/sulor, torpargrund. Stomme: Timmer. Bjälklag: Trä. Fasad: Träpanel. Takbeklädnad: Betongpannor. Fönster: 2-glas kopplade bågar. Ventilation: Självdrag. Vatten och avlopp: Den egna brunnen är ett servitut. Brunnen ligger på åkern mitt över vägen och delas av 5-6 fastigheter. Riktigt bra brunn som aldrig har sinat. Den har tidigare som mest levererat vatten till ett lantbruk med minst 30 kor, en handelsträdgård och uppåt 10 fastigheter! Avloppet är en äldre trekammarbrunn med infiltration under åkermarken. Kommunen har inte kommit med något föreläggande om förbättring.

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Pellets/ved-panna med möjlig inkoppling av 1500L ackumulatortankar.

TV- och internetanslutning

TV: Viasat parabol finns.
Internetanslutning: Fiber är beställt, men försening i utbyggnaden gör att f.n används Telias mobila bredband med obegränsad mängd/ 30 Mbit för 400 kr/mån.

Övriga utrymmen

Det finns en bod mot vägen, utedass, garage, jordkällare samt en lägerdel med 2 vindskydd. Det finns också en kaningård och en flaggstång.

Övrigt

Vid elavbrott fungerar självcirkulation i den vattenburna värmen!

Ekonomi

Pris: 3 950 000 kr (eller högstbjudande). Taxeringsvärdet är 1 449 000 Kr (fastställt avseende år 2015) varav byggnadsvärde 1 044 000Kr. Typkod: 220, Småhusenhet, bebyggd, värdeår: 1929.

Driftkostnad summa: 48 885 kr
Uppvärmning: 20 000 kr
El: 14 000 kr
Vatten-avlopp: 3 375 kr
Renhållning: 1 310 kr
Försäkring: 10 200 kr

Energiprestanda

Förbrukning: 134 kWh/kvm år.

Samfälligheter

Gemensamhetsanläggning: Uppsala Tarv GA:1


Last: Avtalsservitut: Vattenledning, 03-IM1-61/369.1
Last: Avtalsservitut: Vintervägar Mm, 03-IM1-38/722.1
Last: Officialservitut Vattenledn, 03-79:519.1


Förmån: Officialservitut Avlopp, 03-79:519.5
Förmån: Officialservitut Vattentäkt,Vattenledn, 03-79:519.4

Visa mer

Karta

Knutby - Tarv 20 - Knutby

Fri värdering eller sälja nu?

Oavsett om du letar efter en bostad just nu eller vill sälja senare hjälper vi dig med en kostnadsfri muntlig värdering. Vi finns alltid här för dig som en mäklare genom livet. Fyll i formuläret så blir du inom kort kontaktad av en våra hårt arbetande mäklare så berättar de mer.

Vill du ligga steget före?
Skapa ett konto i RM+ och få tillgång till det bästa

Vill du ligga steget före och vara redo när du hittar din nya bostad? Förbered din försäljning redan nu, så minimeras startsträckan när det blir dags att sälja. Din bostad är då bara en knapptryckning från Hemnet. Kontakta någon av våra mäklare redan idag!

SKAPA KONTO I RM+
RM PLUS