Till salu
Öregrund - Strandgatan 18 - ÖREGRUND

Lev skärgårdslivet i Öregrunds hamn – En unik och renoverad fastighet för boende och verksamhet!

Friliggande villa 287 kvm (+104kvm) 376 kvm (tomtarea) 13 500 000 kr
Intresseanmälan
Strandgatan 18 13 500 000 kr
Intresseanmälan

Lev skärgårdslivet i Öregrunds hamn – En unik och renoverad fastighet för boende och verksamhet!

Boka tid med mäklaren för visning!

Intill det myllrande skärgårdslivet i Öregrunds Hamn i korsningen av Strandgatan och Hamngatan, ligger denna välbevarade fastighet med en anrik historia - kallad Färdigshuset. Det kända byggåret är 1923 men delar av fastigheten byggdes långt tidigare än det och minnen från svunna tider känns påtagliga när man går igenom byggnadens olika delar.

Vi börjar vandringen genom huset i gatuplanet och som kund välkomnas du via en av två synliga entréer mot Öregrunds Hamn. Sedan några år tillbaka drivs en mycket omtyckt inredningsbutik med härlig atmosfär här, men sedan ursprunget drev familjen Färdig bageri i flera generationer. Söker du noga bland föremålen i butiken kan du se att den ursprungliga bakugnen finns bevarad, alla gamla bänkar, bakbord, mjölrum finns bevarat och i taket som mäter närmare 4 meter finns de ursprungliga lamporna från 20-talet. Vilken verksamhet som än drivs i dessa anrika lokaler ger historien en unik och intressant prägel. Läget är också det bästa i Öregrund, alldeles intill den välbesökta Glassbaren, ICA Handlaren och ett stenkast från hamnen mer flera restauranger.
Via den andra entrèn, i hörnet av Strandgatan/Hamngatan välkomnas du till en nyinredd och trevlig Sushi-restaurant.

Vi fortsätter in på gården, en privat och stillsam oas omgärdad av grönska. Här finns flera uteplatser och du kan njuta av sol hela dagen. Här finns ett timrat gårdshus som med största sannolikhet funnits här i flera hundra år. Byggnaden används idag delvis till butik och lagerlokal. Här finns stora möjligheter att utveckla byggnaden att även bli till boende/gästrum.

Via innergården finns två entréer. Fastigheten är i dagsläget inredd som en lägenhet fördelat över två plan, men stora möjligheter finns att dela av plan 2 till två lägenheter med varsin separat ingång samt via det egna trapphuset även nå planet på våning tre där stora möjligheter finns att inreda och skapa ytterligare en fantastisk lägenhet. Lägenheten är mycket fint renoverad i en klassisk stil som lämpar sig väl för skärgården. Här möts du av vackra vitlaserade trägolv i original, spröjsade stora fönster med mycket ljusinsläpp som ramar in utsikten mot Öregrunds Hamn, Fyrskeppet och Gräsö. Här finns två fungerande öppna spisar varav den ena med kamininsats, , fungerande vacker kakelugn samt sobert inredda badrum. Ett rum som verkligen är värt att lyftas fram är vardagsrummet - Beläget på hörnet av huset med oslagbar utsikt över hamnen och där pardörrar öppnar upp mot en fantastisk balkong med vackert smidesräcke.

Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder och huvuddelen av bebyggelsen är från 1700- och 1800-talet. På sommaren mångdubblas Öregrunds befolkning och här kan sommargästerna njuta av ett myllrande skärgårdsliv med restauranger och butiker. På bara några minuters promenad från huset finns välkända klippor för sol- och bad och på kvällarna kan du njuta av storslagna solnedgångar. På sommaren ordnas tennisvecka, badortsdagar och båtvecka där Öregrund är bland annat är värd för det välkända Roslagsloppet.

Färdigshuset med ett perfekt butiksläge och en privat innergård ger dig en unik möjlighet att båda bo och driva verksamhet med tillgång till allt vad Öregrund har att erbjuda.

I dagsläget hyrs tre lokaler ut och hyresintäkterna är 21 000 kr/per månad. Det finns möjlighet att hyra ut inredningsbutiken för ca 15 000 ytterligare i månaden. Utöver detta finns mycket goda möjligheter att hyra ut delar av lägenheten på andra våningen med egen entré.

Varmt välkommen att boka tid för visning!

Visa mer
Thomas Lüllmaa
Ansvarig mäklare
Thomas Lüllmaa thomas.lullmaa@riksmaklaren.se
070-591 65 36
Ludvig Tidblom
Fastighetsmäklare
Ludvig Tidblom ludvig.tidblom@riksmaklaren.se
073-925 47 60

Sammanfattning

Objekttyp
Friliggande villa
Typkod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsår
2021
Byggnadsår
1923 (Gårdshus samt del av lgh 1, okänt byggår)
Rum
10 rum och kök
Boarea/biarea
287 m² + 104 m²
Tomtarea
376 m²
Pris
13 500 000 Kr

Planlösning

Via egen entré från innergården nås den första lägenheten som fördelar sig över 1 1/2-plan.

HALL med plats för ytterkläder. Målat trägolv i nyansen drivved och målade väggar i nyansen sand.

Intill hallen finns SOVRUM 1 som är ett stort härligt rum med två fönster mot den grönskande och lugna innergården. Rummet har målade golv i en färgnyans kallad drivved och målade väggar i nyansen sand.

Vidare från hallen leder en trappa upp till den övre hallen där du når samtliga rum i den första lägenheten.

VARDAGSRUM med fungerande kakelugn i stilrent vitt. Här ryms en rejäl soffgrupp och mot Hamngatan finns två spröjsade fönster med djupa nischer som ger ett fint ljusinsläpp. Rummet har vitlaserade trägolv och målade väggar i nyansen kvällshimmel.

SOVRUM 2 har tidigare varit den första lägenhetens kök och här finns vatten och avlopp kvar för att i framtiden kunna återställa. Nu används rummet som sovrum har vitlaserade golv och vita väggar.

SOVRUM 3 är även det lugnt beläget mot innergården och har vitlaserat trägolv och gråa väggar.

DUSCHRUM som har helkaklade väggar med den nedre delen i vitt handgjort Gysingekakel och den övre delen i sjöglasinspirerad mosaik. Utrustat med dusch som har takdusch, toalett, tvättställ med kommod samt spegel med belysning.

Via innergården finns entrén till ett vackert trapphus med rustik trätrappa målad i nyansen drivved och pärlspontade väggar. Här kommer du in i den andra lägenheten i huset.

Den här hallen kan verkligen kallas välkomnande. Här möts du av stor fungerande öppen spis och du kan lätt möblera med t ex fåtöljer framför brasan. Hallen har vitlaserat trägolv.

Vidare från hallen kommer du in ett fantastiskt VARDAGSRUM beläget på hörnet av huset och med utsikt över Öregrunds Hamn och mot Fyrskeppet. Här kan du njuta av både förmiddags- och kvällssol på en balkong med vackert smidesräcke som blir ett smycke till huset. Här finns också plats för matsalsbord som rymmer många middagsgäster. Rummet har vitlaserade trägolv.

Intill vardagsrummet ligger ett KÖK med utsikt mot Strandgatan. Köket går i klassiska toner med spegelluckor, vitrinskåp med belysning, porslinsho och bänkskivor i ljusgrå laminat. Här finns det ursprungliga serveringsskåpet bevarat. Maskinellt utrustat med hällspis, inbyggd ugn, spisfläkt, diskmaskin och integrerad kyl och frys. Delvis kaklade väggar i vitt samt vitlaserat trägolv.

SOVRUM 1: Ett härligt "master bedroom" med ingång till privat badrum och två stora spröjsade fönster med utsikt mot hamnen. Sovrummet har vitlaserade trägolv och tapetserade väggar.

Stilrent BADRUM med ett litet fönster som ger fint ljus. Badrummet har väggar med sjöglasinspirerad mosaik på den nedre delen och vitmålad panel på den övre delen. Utrustat med gjutjärnsbadkar på tassar, pelartvättställ, spegel med belysning samt toalett.

SOVRUM 2 är beläget intill köket har ett fint ljusinsläpp med fönster mot Strandgatan och mot innergården. Rummet har delvis vitmålad träpanel och vitlaserat trägolv.

WC med TVÄTTUTRYMME finns intill köket med fönster mot klockstapeln. Utrustat med tvättmaskin och torktumlare. Här finns också tvättställ med kommod, spegel samt toalett.

Vindsvåning

Genom att fortsätta en trappa upp i trapphuset kommer du till vinden och den tredje lägenheten med mysig vindskaraktär med snedtak och takkupa.

Entré via en mindre HALL med plats för ytterkläder och du kommer vidare in till en rymlig möblerbar inre hall med fönster mot innergården.

Rymligt ALLRUM med fönster i en takkupa som ger full takhöjd och en hänförande utsikt över Öregrunds Hamn, Fyrskeppet och Gräsö. Ingång till klädkammare. Rummet har parkettgolv och gråmålade väggar.

ÖVRIGA VINDSUTRYMMEN.

En stor del av vinden är idag oinredd och här finns gott om förvaringsutrymme. Här kan finnas möjlighet att inreda och göra en eller fler lägenheter.

BUTIK:

Det tidigare bageriet har de senaste åren huserat en mycket omtyckt och välsorterad inredningsbutik. Här välkomnas kunderna genom en trevlig entré mot Strandgatan. I hörnet av huset, i det som tidigare var bageriets butik, inryms nu en Sushi restaurant.

I inredningsbutiken finns det ursprungliga bageriet med bakugnen och gedigen inredning med bänkar och skåp bevarad. Här finns ytor som tidigare användes till mjölrum och brödrum. Idag är de flesta rummen fyllda med inredning och här kan kunderna strosa runt i en anrik miljö med, trägolv, närmare fyra meter i takhöjd med lampor från 20-talet samt vackra spröjsade fönster.

GÅRDSHUS:

Idag hyrs en del av gårdshuset ut till butik samt lagerlokal. Gårdshuset kan med fördel även användas som gästhus.

ÖVRIGT:

Uppmätning finns där följande ytor uppmäts:

Butiksyta ca 140 kvm (i protokollet anges detta som källare biarea 72 kvm samt lokalarea 68 kvm)
Total yta för lägenhet 1 & 2 ca 194 kvm (i protokollet anges ytan som bottenvåning)
Vindsvåning ca 35 kvm (avser den inredda delen)

Uppmätning gjord av VärderingsInstitutet och Löhman Fastighetskonsulter AB.

Planlösning
Visa mer

Övrig Information

Fastighetsbeteckning

Öregrund 30:2

Tomt

Tomtarea 377 m² (friköpt).

Uteplats

Mitt i sommarens myllrande skärgårdsliv i Öregrund blir innergården en grönskande oas med privata insynsskyddade uteplatser. Här kan du njuta av sol hela dagen.

Bilplats

På Hamngatan och flera omkringliggande gator i kvarteren finns goda möjligheter till parkering.

Renovering

2010: Renoverades taket
2014: Renoverades våtrum i lägenhet 1 och 2.
2015: Renoverades fasaden samt el och stammar i stora delar av huset.

Byggnad/Storlek

3 plan med vind, 287 kvm + 104 kvm (biarea) , 10 rum och kök . Areauppgifter enligt taxeringsinformationen . Byggnadsår: 1923 (Gårdshus samt del av lgh 1, okänt byggår)

Byggnadssätt

Grund: Betongplatta och torpargrund. Stomme: Trä och sten. Bjälklag: Trä. Fasad: Puts. Takbeklädnad: Betongpannor. Fönster: 2-glas samt 1-glas fönster. . Ventilation: Självdrag. Vatten och avlopp: Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Uppvärmning och el

Uppvärmningssystem: Vattenburen bergvärme samt komplement med elradiatorer

TV- och internetanslutning

Internetanslutning: Fiber

Övrigt

Möjlighet finns att köpa båtplats i Öregrund.

Ekonomi

Pris: 13 500 000 kr . Taxeringsvärdet är 6 453 000 Kr (fastställt avseende år 2021) varav byggnadsvärde 4 329 000Kr. Typkod: 220, Småhusenhet, bebyggd, värdeår: 1929. Fastighetsskatt-/avgift: 8874 kr. Det finns uttagna pantbrev om totalt 7 565 000 kr.

Driftkostnad summa: 63 350 kr/år
Uppvärmning: 43 716 kr/år
Vatten-avlopp: 8 540 kr/år
Sotning: 1 500 kr/år
Försäkring: 9 594 kr/år

Energiprestanda

Genomförd: Utförd. Deklarationsdatum: 2013-11-01. Förbrukning: 74 kWh/kvm år.

Servitut, planbestämmelser mm

Planbestämmelser: Stadsplan Nybyggnadsförbud Fornlämning (1 st).

Visa mer

Visningar

Det finns för tillfället inga planerade visningar för allmänheten. Vänligen kontakta mäklare för att boka en visning.

Karta

Öregrund - Strandgatan 18 - ÖREGRUND

Intresseanmälan

Fri värdering eller sälja nu?

Oavsett om du letar efter en bostad just nu eller vill sälja senare hjälper vi dig med en kostnadsfri muntlig värdering. Vi finns alltid här för dig som en mäklare genom livet. Fyll i formuläret så blir du inom kort kontaktad av en av våra hårt arbetande mäklare som berättar mer.

Vill du ligga steget före?
Skapa ett konto i Riksmäklaren Plus (rm+) och få tillgång till det bästa

Vill du ligga steget före och vara redo när du hittar din nya bostad? Förbered din försäljning redan nu, så minimeras startsträckan när det blir dags att sälja. Din bostad är då bara en knapptryckning från Hemnet. Kontakta någon av våra mäklare redan idag!

Skapa konto i Riksmäklaren Plus